Solat Jumaat Dipindahkan Pada Hari Sabtu Di Azarbaijan?

Assalamualaikum.

Dunia akhir zaman yang boleh admin ungkapkan.Manakan tidak ada ke patut solat jumaat pun nak pindahkan pada hari sabtu.Mana ada hadis yang menyatakan solat jumaat pada hari sabtu.Ni yang terjadi di Azarbaijan.

Jawatankuasa Kebangsaan Bahagian Urusan Agama Republik Azarbaijan memerintahkan kepada para khatib masjid di seluruh negara itu untuk melaksanakan solat Jumaat pada hari Sabtu.

 

 

Arahan itu dikeluarkan pada 30 Jun yang lalu.

Alasan pemindahan tersebut kerana dinilai mengganggu jam kerja, di mana hari Jumaat di Azarbaijan adalah hari kerja rasmi negara itu.

Menurut pemerintah Azarbaijan, pemindahan solat Jumaat ke hari Sabtu diharapkan dapat mengurangkan beban para pegawai dan pekerja pemerintah.

Menanggapi alasan pemerintah, khatib Masjid Masyhadi Dodosh, H Shahin Hasanali mengatakan, pemindahan tersebut dinilai sebagai sebuah sentimen politik semata-mata.

“Pemerintah risau solat Jumaat menjadi medan pendidikan politik yang boleh menggugat kewibawaan pemerintah. Solat Jumaat tidak boleh dipindahkan hari sesuka hati,” ujarnya.

Republik Azarbaijan adalah negara kecil yang majoriti penduduknya beragama Islam. Dilaporkan, jumlah komuniti muslim di sana mencapai 90% dari jumlah keseluruhan penduduknya.

Kedekatan regim yang berkuasa dengan Israel, menyebabkan dasar-dasar pemerintah cenderung anti Islam. Sehingga kini, warga muslim Azarbaijan masih memperjuangkan hak-hak kaum muslimah untuk memakai tudung.

p/s:  Dasyat betul. Tanda-tanda kiamat ni.

sumber_http://www.exelroze.info

Sign up here with your email address to receive updates from this blog in your inbox.

0 Response to "Solat Jumaat Dipindahkan Pada Hari Sabtu Di Azarbaijan?"

Post a Comment

Test Comment