10 Negara Yang Terkaya

“CREDIT:AIDIL IMRAN”

peta-dunia

Siapakah negara terkaya di dunia pada masa ini? Jika jawapan anda adalah China maka anda salah besar. Menurut laporan International Monetary Fund (IMF) 2010, Qatar lah merupakan negara yang paling kaya Di Bumi ini

Penentuan status ini berdasarkan jumlah pendapatan per kapita atau produk domestik kasar (KDNK) di mana Qatar mencatat pendapatan tahunan tertinggi di atas USD88 ribu.

Hanya saja perlu dicatat, angka-angka tersebut bukan merujuk pada penghasilan rata-rata penduduknya, melainkan jumlah dari ketersediaan barang dan perkhidmatan yang setanding dengan jumlah seluruh penduduk yang terdapat di negara tersebut.

Selain Qatar, ada beberapa negara lain dari benua Asia yang masuk di dalam urutan sepuluh negara terkaya di dunia diantaranya adalah Singapura dan Hong Kong.
Dan berikut urutan lengkapnya seperti dipetik Forbes Magazine, Isnin (12/3).

1. Qatar
Negara Arab ini berjaya mencapai pendapatan per kapita USD88.222, 9 juta per tahun dengan populasi penduduk sebanyak 1.8 juta orang.

2. Luxembourg
Luxembourg mencatat pendapatan per kapita tahunan rata-rata sebesar USD81.466, 2 juta dengan jumlah penduduk 502 ribu jiwa.

3. Singapura
Negara yang termasuk dalam kawasan Asia Tenggara ini mempunyai pendapatan per kapita sebanyak USD56.694, 8 juta, dengan jumlah penduduk 4.9 juta orang.

4. Norway
Norway mempunyai pendapatan per kapita rata-rata USD51.959, 6 juta per tahun, dengan jumlah penduduk 4.9 juta orang.

5. Brunei Darussalam
Brunei menduduki peringkat kelima negara terkaya dengan pendapatan per kapita rata-rata USD48.333, dan mempunyai populasi penduduk hanya 388 ribu jiwa.

6. Emiriah Arab Bersatu
Amiriah mencatat pendapatan per kapita tahunan rata-rata sebesar USD47.439, dengan jumlah populasi penduduk 8.2 juta orang.

7. Amerika Syarikat (AS)
Kuasa besar dunia dn ini meduduki tangga ke tujuh dengan pendapatan per kapita mencapai USD46.860, dengan jumlah penduduk 313 juta orang.

8. Hong Kong
Pendapatan per kapita Hong Kong rata-rata mencapai USD45.944, dengan populasi menduduk tujuh juta orang.

9. Switzerland
Rata-rata pendapatan per kapita USD41.950 atau, jumlah penduduk 7.7 juta orang.

10. belanda
Pendapatan per kapita rata-rata bernilai USD40.973 a, dengan jumlah penduduk 16 juta orang.

 

p/s : bila la…Malaysia akan jadi negara Terkaya..hehe..

Sign up here with your email address to receive updates from this blog in your inbox.

0 Response to "10 Negara Yang Terkaya"

Post a Comment

Test Comment